Skip to main content

Kam dospěl projekt TECHSCALE z operačního programu Jan Amos Komenský po roce od jeho zahájení? I to měla naznačit konference za účasti všech partnerů, která se uskutečnila od 17. do 20. září v Liblici. Jejím hlavním úkolem ale bylo ještě více prohloubit spolupráci a díky pozvaným zahraničním hostům se seznámit i s novými trendy v oblasti jednoatomární katalýzy a využití umělé inteligence.

„Z vlastních zkušeností vím, že odborná setkání přinášejí nové nápady a rozvíjejí spolupráci. I proto jsme konferenci uspořádali a ukázalo se, že to bylo skvělé rozhodnutí. A to nejen s ohledem na skvělou organizaci, za niž musím poděkovat týmu Jiřího Čejky z Univerzity Karlovy. Nadchlo mě množství skvělých výsledků, které na konferenci zazněly. Atomární inženýrství výrazně posouvá hranice nanověd a otevírá zcela nové možnosti v řadě aplikací od katalýzy přes senzing až po medicínu. Těší mě také zápal mladých vědců, kteří dovedou nad problémy diskutovat do pozdních večerních hodin,“ uvedl koordinátor projektu Michal Otyepka z CATRIN.

Na konferenci přijelo celkem 62 účastníků z tuzemska i zahraničí. Program byl rozdělen do devíti sekcí. Vedle osmi přednáškových se konala i posterová sekce, v níž byly výsledky prezentovány na celkem 25 posterech. Celkem zaznělo 22 přednášek, včetně tří plenárních vystoupení. Významnou součástí programu byla zvaná přednáška, kterou přednesl Gianfranco Pacchioni z Università Milano-Bicocca na téma A Few Questions About Single Atom Catalysts: When Theory Helps. O strojovém učení jako nové éře při modelování katalyzátorů hovořil Lars Schaaf z Univerzity of Cambridge a Kristina Tschulik z Ruhr-University Bochum se zaměřila na využití pokročilých elektrochemických technik pro elektrokatalyzátory.

„Konference byla skutečným tavicím kotlem nápadů z různých oblastí vědy, které TECHSCALE pokrývá, a to s širokou mezinárodní účastí. Vystoupení našich zahraničních partnerů velmi oceňuji, jejich účast byla velmi důležitá. Odjížděl jsem plný nadšení a inspirace,“ shrnul své dojmy Martin Pumera z CEITEC – VUT, klíčový vědec výzkumného záměru Senzing, biosenzing a biomedicína.

Projekt TECHSCALE se zaměřuje na řešení klíčových výzev současné společnosti, jako jsou klimatická změna, energetická krize a zlepšení kvality života. Ve spolupráci s Univerzita Karlova a C E I T E C Vysoké učení technické v Brně využívá k dosažení těchto cílů široké spektrum metod a vědeckých postupů od přírodních až po společenské vědy.